Конкурс за млад театрален режисьор Слави Шкаров 2020

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ
Покана: СВАЛИ ТУК
Заявка за селекция: СВАЛИ ТУК 
III-ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
ЗА МЛАД ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР
 „СЛАВИ ШКАРОВ“

 
За трета поредна година, в памет на един от най–талантливите театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена над 20 г., Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе провежда конкурс за млад театрален режисьор.

В рамките програмата през 2019 бяха представени четири спектакъла на млади режисьори, селекционирани от изтъкнатия театровед проф. д.и.н Камелия Николова.
Тази година реномираното жури раздели наградата на две части. Договор за продуциране от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе спечели режисьорът Веселин Петров, за постановката си „Хляб в джоба“ на ДТ „Стефан Киров“ – Сливен, а плакет с лика на Слави Шкаров получи Ивайло Ненов, за постановката си „Три сватби и едно възкресение“.
 
В началото на месец ноември 2020 година, в Русе ще се проведе за трети път Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“. Инициатори на това събитие са Община–Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“, Младежки театър „Николай Бинев“ – София, Драматичен театър „Сава Огнянов“ и сдружение „Артеа“ –  Русе.
Право на участие имат всички държавни и общински театри, както и частни театрални формации и неправителствени организации с дейност в сферата на културата. Селекцията за творческата награда на името на „Слави Шкаров“ се извършва от селекционер избран от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. Наградата се излъчва от жури в състав определен от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.
 

Селекционер на третото издание на Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ е театроведа Богдана Костуркова.

Заявки за селекция на спектакъл може да изпращате на:
kosturkova@abv.bg  – Богдана Костуркова;
drama.ruse@gmail.com – Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе;
Заявки за селекция се приемат най–късно до 04.05.2020г. включително.


Условия за участие и допускане до селекция:
1/ Режисьорът на спектакъла трябва да бъде на възраст до 35 години;
2/ Спектакълът да е реализиран в рамките на професионален държавен, общински или частен театър или театрална формация с дейност в сферата на културата;
3/ Спектакълът да е реализиран в периода 01.05.2019 г. – 01.05.2020 г.;
4/ Допуска се спектакълът да не е дебютен за режисьора;
5/ Селекционерът си запазва правото да селектира спектакли и без да е подадена Заявка за участие в селекция;

Допълнителна информация:
  • Командироването на селекционера – пътни и разходи по настаняването са за сметка на театъра, който го кани;
  • Разходите за нощувки, път и хонорари на гост актьори за селектирани спектакъла се поемат от организатора – Драматичен театър „Сава Огнянов“ – гр. Русе;
  • Партньор по проекта е Младежки театър „Николай Бинев” – София, където постановките могат да гостуват за целите на селекция, след предварителна уговорка с театъра и селекционера;
  • За въпроси и информация: 0895/ 474 858;
 
Наградата: 
  • Плакет „Слави Шкаров“ и  Грамота;
  • Договор с ДТ „Сава Огнянов” – Русе за продуциране на спектакъл, поставен от победителя в Конкурса.
* Победителят получава правото да реализира постановка по свой избор, която ще влезе в репертоара на театъра. Това право победителят носи до началото на следващия театрален сезон /до края на месец септември на следващата година/. Само в този период Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе се задължава да реализира спектакъл, поставен от победителя;

Награждаването през 2019:


 
За Слави 2018: