Конкурс за млад театрален режисьор Слави Шкаров 2019

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ
Покана: СВАЛИ ТУК
Заявка за селекция: СВАЛИ ТУК 
II-ри НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
ЗА МЛАД ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР
 „СЛАВИ ШКАРОВ“

В памет на един от най-талантливите театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена над 20 г., ДТ „Сава Огнянов“ провежда ежегоден  Конкурс за млад театрален режисьор на негово име.
От 19 до 21 октомври в Русе  се проведе за първи път Национален конкурс за млад театрален режисьор на името  на изтъкнатия русенски режисьор Слави Шкаров (1941-1988).  Инициатори на това събитие са Община-Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“, Младежки театър “Н.Бинев“ - София, Драматичен театър “Сава Огнянов“, сдружение “Артеа“ - Русе.
В рамките на три дни бяха представени три спектакъла на млади режисьори, селекционирани от младия театровед Михаил Байков: „Комичната илюзия“ по Пиер Корней (режисьор Васил Дуев) на Варненския драматичен театър , „Вихрушка“ от Йерун ван ден Берх (режисьор Александра Петрова) на Сатиричния театър в София, „Нирвана“ от Константин Илиев(режисьор Максима Боева) на Шуменския драматично-куклен театър.
Право на участие имат всички държавни и общински театри, както и частни театрални формации и неправителствени организации с дейност в сферата на културата.
Селекцията за творческата награда на името на „Слави Шкаров“ се извършва от селекционер избран от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. Наградата се излъчва от жури в състав определен от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.
Селекционер на второто издание на Конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ е театроведът проф.д.н. Камелия Николова.
Заявки за селекция на спектакъл може да изпращате на:
Драматичен театър „Сава Огнянов“ – drama.ruse@gmail.com
Проф.д.н. Камелия Николова – kamelian@hotmail.com
Заявки за селекция се приемат най-късно до 10.05.2019г.

Условия за допускане до селекция:
  • Режисьорът на спектакъла трябва да бъде на възраст до 35 години;
  • Спектакълът да е реализиран в рамките на професионален държавен, общински или частен театър или театрална формация с дейност в сферата на културата;
  • Спектакълът да е реализиран в периода 1.07.2018 г. – 1.07.2019 г.
  • Допуска се спектакълът да не е дебютен за режисьора.
През октомври 2019 г. трите селектирани спектакъла ще бъдат представени на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.  

Наградата: 
  • Плакет „Слави Шкаров“ и  Грамота;
  • ДТ „Сава Огнянов” се задължава в рамките на следващия театрален сезон /до края на месец септември на следващата година/ да реализира спектакъл, поставен от победителя;
Допълнителна информация:
  • Командироването на селекционера – пътни и разходи по настаняването са за сметка на театъра, който го кани.
  • Нощувки и път на 3-те селектирани спектакъла се поемат от организатора – Драматичен театър „Сава Огнянов“ – гр. Русе;
  • Партньор на проекта е Младежки театър „Николай Бинев” – София, където постановките могат да гостуват за селекция, след предварителна уговорка с театъра и селекционера;
Телефон за информация: 0895/ 474 858
 
За Слави 2018:Награждаването през 2018: