Орлин Дяков - Директор

Орлин Дяков е роден през 1961 г. в Русе.Завършва  Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”- София през 1987 г. , специалност”Актьорско майсторство за драматичен театър”. Бил е актьор в съставите на театрите в градовете Смолян, Монтана, Враца.
         От 1992 г. активно се занимава  с режисура.Поставял е в театрите на Русе, Разград,Монтана, Враца.Между постановките му са  „Училище за жени” от Молиер,”Побъркани от любов” от Сам Шепърд, „Пеперудите са свободни” от Леополд Герш, „Сън в лятна нощ” от  Шекспир и др.
         През последните години  той направи постановки, които имаха радушен прием не само на сцената на Русенския театър, но и в други театри: „”Господарката” по А.П.Чехов, „Помощ, жена ми е луда!” от Ж.Барбие, „Хлапачката от 13-я етаж” от М.Йонеску , „Майстори” от Р.Стоянов –  театър в Русе , „Няма да платим, няма да платим”от Д.Фо/Разград/, „Свекърва” от А.Страшимиров/Силистра/ „Господин Леонида и опозицията” от Й.Л.Караджале  - театър в Гюргево.Тази постановка получи първа награда за режисура на Орлин  Дяков през 2012 г. на фестивал в гр.Къмпина, Румъния.
         Орлин Дяков има активни изяви като драматург и е един от интересните драматурзи в съвременния български театър.Автор е на  12 драматични произведения като „Облог”, „Любовта като такава”, „Кръстопът под наем”, „Хайде да убием  Матилда”, „Христина”, „Уравнение””Откога те чакам” и др. Много негови пиеси са получавали авторитетни награди на  български театрални  фестивали  на драматургията: номинация за награда „Аскеер” за драматургия/2005/, награда на фестивала за българска драматургия „Иван Радоев”/2008/ и др.
         През 2013 г. беше издаден сборник от пиеси на Орлин Дяков на румънски.Премиерата му се състоя на 24 май в театър”Одеон” – Букурещ.
          Пиесите му са поставяни в редица български театри.Те интригуват с острата съвременна проблематика. На някои от тях той сам е бил постановчик.
         Негови пиеси са поставяни и в Румъния : театър в Гюргево/”Откога те чакам” /,  театър в Клуш/”Хайде да убием Матилда”/.
         Автор е и на повестта”Христина”, получила награда на „Отворено общество”-Русе  .
         В периода 1998-2000 година е директор на Драматичния театър в гр.Монтана.
         От 2006 г. е в състава на Русенския драматичен театър като режисьор.
         От м.януари 2012 г. е  и негов директор.
 
назад