УЕСТЪРН / WESTERN - Гостува Държавен куклен театър - Варна

УЕСТЪРН / WESTERN - Гостува Държавен куклен театър - Варна
Сценарий и режисура: Теди Москов
Сценография и костюми: Свила Величкова
Музика: Антони Дончев
Участват: Красимир Добрев, Вера Стойкова, Диана Цолевска, Гергана Господинова, Стоян Стоянов, Боян Стоянов, Галин Гинев, Евгения Василева, Веселина Калчева, Теодор Христов, Иван Шумаров, Елица Данаилова
Гостува в съпътстващата програма на Международен фестивал "Живи статуи" 2018


„WESTERN“ / „УЕСТЪРН“
/ВДЪХНОВЕН ОТ ФИЛМА „МАЛЪК ГОЛЯМ ЧОВЕК“ – РЕЖ. АРТЪР ПЕН, ДЪСТИН ХОФМАН В ГЛАВНАТА РОЛЯ/

Интервю на Теди Москов за Здравей България
ТУК

ТЕДИ МОСКОВ:
„Спектълът е провокиран от филма „Малък голям човек“ на режисьора Артър Пен с Дъстин Хофман в главната роля - всепризнат уестърн на ХХ век. Той е за един малък човек, чиято одисея го превръща в голям. Инстинктът му за съхранение го принуждава да бъде ту с индианците против белите, ту с белите против индианците, без това да го прави предател. Все пак животът е по-ценен от дълга. С цената на неимоверни усилия той се опазва чист и не убива никого. Съдбата го лашка между мошеници и духовници, между християнски морал и алкохолна зависимост, между шведска и индианска съпруга, а сестра му за малко не го убива. През цялото време Бог и Сатана го дърпат към себе си, така че ще го разкъсат, но такава е цената на оцеляването. Твърде странното му житие върви паралелно с житието на индианците. Тяхната последна битка завършва с победа над белите, но победата е временна. Скоро след това червенокожите влизат в резерватите и деградират. 
Любопитното е, че правим уестърн в куклен театър – това е и заглавието на спектакъла – „Уестърн“. А куклените артисти във Варна са едни от най-добрите драматични артисти, с които съм работил. Те са на нивото на немската ми трупа и на българските комедианти, с които съм правил телевизионното шоу „Улицата“.