НА  ТЕАТЪР – В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА НА АПРИЛ

НА ТЕАТЪР – В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА НА АПРИЛ

Последните дни на април  са традиционно интензивни  за трупата на Русенския театър. Предстои нова премиера/”Шибил/,на наша сцена ни гостуват и други състави, а в същото това време и самият театър гостува на сцената на други театри в страната.

На 19 април от 19 ч. е шестата премиера на театъра – „ШИБИЛ” –танцов-театрален спектакъл по едноименния разказ на Йордан Йовков.Това е особена форма на  сценична реализация на известния разказ,в която се съчетават словото, народния танц, народната песен – едно съчетание, което в пълна мяра разкрива високо-поетичния свят на творбата на Йовков.      

Автор на драматизацията и постановчик е Орлин Дяков, хореограф-постановчик - Богдан Донев/главен хореограф на ФТТ”Н.Киров”-Русе/, сценографията е на Виолета Радкова, а музиката на композитора Петьо Кръстев/диригент на оркестъра на ансанбъл”Пирин”-Благоевград/.

В спектакъла ще дебютира на русенска сцена младият актьор Йордан Крушков, в ролята на Шибил.В останалите роли ще видим артистите Ясена Господинова/Рада/, Татяна Цветкова/Майката на Шибил/, Косьо  Станев/Велико кехая/,  Кадри Хабил/Мурад бей/,Александър Узунов и Ивайло Ненов/Разказвач/.

Най-интересното и всъщност оригиналното в този спектакъл е участието на танцьори от Фолклорен танцов театър „Найден Киров”-  Русе, което ще придаде  необикновен блясък и колоритност на представлението.Именно тяхното участие допринася и за особената форма- танцово-драматична, фолклорна стилистика на сценично претворяване на Йовковия разказ.        За улеснение на гражданите, които искат да бъдат на премиерата на спектакъла, касата на театъра ще работи пълноценно и в самия ден на премиерата.

Второто представление на „Шиебил” е на 28 април.

На 20 април  от 19 ч.  е поредната среща с  комедията на Дарио и Франка Раме „ОТВОРЕНА БРАЧНА ДВОЙКА”. Този спектакъл се оказа много привлекателен за русенските зрители, защото отдавна надмина бройката 50. Неговият  успех се дължи на факта, че  темата за любовта в брака вечно ще ни вълнува със своята     серизност, но и комичност в много ситуации?Така сред смях, недоизречени истини, изповедност и сериозност двама съпрузи се вглеждат в себе си, мъчейки се да  освежат любовта си.

Ролите  на съпруга и съпругата изпълняват Косьо Станев и Татяна Цветкова, а Йовко Кънев им партнира в няколко роли.Постановката е дело на Орлин Дяков.

На 22 април от 19 ч. за втори път гостува Кукленият театър от Варна, който ще представи един нашумял и вече известен спектакъл на режисьора  Стефан/Теди/ Москов „ПРОФЕСИЯ – ЛЪЖЕЦ”  от Сергей Кършигоров -шеговит поглед към  сериозни исторически обекти. С изразните средства на словото и, владеещ до виртуозност от този режисьор, пародия, гротеска, скеча , зрителят гледа един много забавен, но и остроумно-.сатиричен  анализ на отминалата соцепоха, като остро се поставя на пародия унифицирането на личността и невъзможността й да  излъчва собствена неподправеност и идентичност.     Спектакълът стана много популярен, участва в редица театрални форуми, а куклените артисти от Варна са чудесни  изпълнители на необикновените и „шантави” хрумвания на Теди Москов.

На 16 април от 19 ч.  отново  ще прозвучи на сцената шумният и шигосващ смях на Гоголевия „РЕВИЗОР”.Този спектакъл в режисурата на известния актьор Николай Урумов и с участието  на  друга известна личност- актьорът Иван Бърнев/в ролята на Хлестаков/ , заедно с високо-професионалното изпълнение на русенските артисти, сме уверени, ще предизвика  възторга и насладата на ценителите на театъра. Такава беше и реакцията от столичната театрална общност неотдавна при гастрола на спектакъла на сцената на Младежкия театър.”Ревизор” е едно от ярките представления на  Русенския театър през последните години. С този спектакъл Николай Урумов затвори кръга от свой изпълнения и тълкувания като актьор и режисьор на Гоголеви творби през изминалата 2014 година.

Последните дни на април – смях, висока поетика, любов, сатира и ярка театралност – това можем да видим на русенска сцена.
Всички новини