"На 16 май 2015 г. след кратко боледуване почина актьорът МИНКО МИНКОВ

Понеделник, 18 Май 2015, 15:32
СКРЪБНА ВЕСТ
  
На 16 май 2015 г.  след кратко боледуване почина  актьорът МИНКО ИЛИЕВ МИНКОВ

на 82 години

Напусна ни един от най- известните и обичани  русенски артисти, който от 1954 г.,когато завършва  ДВТУ ”Кр.Сарафов” (днес НАТФИЗ) до 1997 г. неотменно е в състава на  Русенския драматичен театър. На русенска сцена се разви и стигна до бляскави висоти неговият артистичен талант да гради ярки комедийни и драматични роли. Образите му носеха острота на социалния рисунък, неподправена българска чувствителност и  способност да бъдат борбени и с чувство за достойнство. Особено се развихряше талантът му, когато трябваше да се превъплъти в комедиен персонаж- тогава смехът триумфираше на сцената и присъдата над героя беше категорична. Комедията беше неговата стихия и средство за борба за нравствени ценности в живота ни.
В историята на Русенския театър остават незабравими роли на Минко Минков като Усоев от „Майка на всички” от Г.Караславов, Юсов от „Доходно място” на Ал.Островски, Сапуна от „От земята до небето” на Н.Русев,Висящият от „Сако от велур” на Ст.Стратиев, Златил от „Боряна” на Й.Йовков , Хаджи Смион от „Чичовци” от Ив.Вазов и още много други. Той беше ярък  актьор и режисьорите не изпускаха шанса да работят с него. Беше и голям приятел с мнозина  от тях – истински съмишленик при създаването на  постановките им.
Минко Минков беше е и личност, която активно участваше в културния живот на града. Дълги години той беше ярък изпълнител  в естрадни програми, в програми на Телевизионния център. Изяви се и като поет : стана автор на пет стихосбирки, в които стиховете му носеха определена лирическа нагласа.Така поезията стана израз на друго негово дарование.
До края на живота си той не се отделяше от своя театър: виждахме го на премиери, в приятелски срещи с колеги. До последния дъх мислеше за проблемите – радостни и драматични -  на българския театър.Напусна ни един истински  голям артист, чието творчество се вписва в най-силните страници от историята и съвременността на Русенския драматичен театър.

СБОГОМ СТАРИ ПРИЯТЕЛЮ, СБОГОМ МИНКО!

ОТ КОЛЕКТИВА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР”САВА ОГНЯНОВ”-РУСЕ

Поклонението ще се извърши на 17 май 2015 г. от 10 до 11 ч. във фоайето на Голямата сцена на театъра
Всички новини