Пресконференция по повод премиерата на "Г-н Леонида и опозицията" от Ион Лука Караджале

Пресконференция по повод премиерата на "Г-н Леонида и опозицията" от Ион Лука Караджале

На 11 юни от 16ч. в Камерна зала "Слави Шкаров" ще се проведе пресконференция по повод премиерата на копродукцеята между нашия и Гюргевския театър  "Г-н Леонида и опозицията" от Ион Лука Караджале.

РУСЕ – КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА  2019 , ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „САВА ОГНЯНОВ” – РУСЕ,  ТЕАТЪР „ТУДОР ВИАНУ” - ГЮРГЕВО

представят

ГОСПОДИН ЛЕОНИДА И ОПОЗИЦИЯТА
от Ион Лука Караджале

  • превод Анка Станева
  • режисьори Орлин Дяков и Сорин Мисирианцу
  • сценографи Полина Кубратова и Сорин Мисирианцу
  • Участват: Ясена Господинова, Крум Берков,
    Йонела Неделя, Йоан Исаю, Ефросина Григорова, Веселин Тотев

„ГОСПОДИН ЛЕОНИДА И ОПОЗИЦИЯТА” е една от най-популярните пиеси на румънския класик Ион Лука Караджале /1852 -1912/, в която се разкриват нравствените и социални реакции на един мъж и една жена и тяхната слугиня, поставени в ситуация на опозиция срещу външния свят. В този  фарс те се доближават до героите на абсурда, а същевременно психологическите им преживявания са много сходни с тези в днешните кризисни времена. Текстът на Караджале звучи модерно и това е една от причините да бъде избран за копродукцията между Русенския и Гюргевския театър. Другата е, че тази година  в Румъния е обявена за  година на Караджале, защото се отбелязват 160 години от рождението му и 100 години от смъртта му.

 

 

Всички новини