Режисьорът Боян Иванов започна репетиции на спектакъла "Деликатно нещо е душата"

Режисьорът Боян Иванов започна репетиции на спектакъла "Деликатно нещо е душата"

Режисьорът Боян Иванов пристигна вчера в Русе и започна репетиции с екипа на спектакъла "Деликатно нещо е душата" от Димитър Динев. Това представление беше с участието на Лауренц Леки - гост-актьор от театъра в гр. Оснабрюк, Германия /по линия на тригодишния проект "Гласовете на Русе" между нашия театър и този в Оснабрюк/. На негово място очакваме с нетърпение да видим за първи път Любомир Кънев на 4 ноември от 19ч. в Камерна зала "Слави Шкаров".

Град в Австрия. Българи – строители са изпаднали в критична ситуация - по време на работа техен колега си сваля защитната каска, бива ударен в този момент от голяма тежест и умира. Те отиват на погребението му и изведнъж драматизмът на ситуацията отключва у тях изблик на разнообразни действия, чувства, спомени, бунт и самота. Разнасят трупа на своя приятел из апартамента, само и само той да не се чувства изолиран от почерпката в негова чест. В превъзбуденото им съзнание животът им се завърта в карнавален кръг, където смехът и сълзите се смесват в пъстра трагикомична картина: този им живот зигзагообразно се е движил от миговете на голяма радост и голяма тъга. Българския характер в емиграция се оголва до краен предел от низостта до страстната мечта, от подлостта до гордото достойнство.

ДИМИТЪР ДИНЕВ е роден през 1968 г. в Пловдив.Завършва немска езикова гимназия в Пазарджик. През 1990 г. емигрира в Австрия. Завършва философия и руска филология във Виена. Пише на немски език. Участва в множество литературни  конкурси и печели престижни награди. Романът му „Ангелски езици”, публикуван през 2003 г. от издателство „Дойтике”-Виена, влиза в десятката на най-продаваните книги в Австрия. През 2006 г. излиза българският му превод. Автор е  на сборника с разкази „Светлинка под главата”, издадена и у  нас през 2008 г. Автор е и на пиесите „Кожа и небе”, поставена във Виенския театър”Рабенхоф”. През 2007 г. получава наградата ”Аскеер” за съвременна българска пиеса. „Къщата на съдията” е поставена през 2007 г. в знаменития Бургтеатър. Същата пиеса  е номинирана за наградата за съвременна българска драматургия –„Аскеер-2008”.

През 2007 г. получава награда на Австрийската филмова академия за сценарий с работно заглавие ”Старата Европа”. От 2008 г. е лектор в тази Академия.

Пиесата ”Деликатно нещо е душата” има премиера на 4 май 2008 г.във Фолкстеатър-Виена.

Всички новини