СМЕХОТВОРЕЦЪТ  БРАНИСЛАВ НУШИЧ отново на  русенска сцена

СМЕХОТВОРЕЦЪТ БРАНИСЛАВ НУШИЧ отново на русенска сцена

СМЕХОТВОРЕЦЪТ  БРАНИСЛАВ НУШИЧ

отново на  русенска сцена 

          На  11 април от 19 ч. на голямата сцена на театъра  отново на русенска сцена  ще бликне смехът на  големият майстор на комедията на Балканите – сръбския драматург Бранислав  Нушич/1864 -1938/. Казваме отново, защото Нушич  е обичан драматург от състава на  Русенския театър. В неговата история са били поставяни комедиите му „Опечалена фамилия”, „ Г-жа Министершата”, а през 90-те години  - „Д-р”- една ярка постановка на Бойко Богданов  и „Съмнително лице”, постановка на  Димитър Стоянов.

          Нушич заедно с нашия комедиограф Ст.Л.Костов и румънския Йон Лука Караджале образуват ярката комедийна тройка  в  театъра на Балканите от края на Х/Х и средата на ХХ век.Но  техния хумор се обединява от  силния и публицистичен  смях на Алековия „Бай Ганьо”. И така се образува една мощна комедийна стихия, която  разкрива нравите и социално –нравствените метаморфози на балканеца.

          Няма читател, който да е останал безразличен към Нушичевата „Автобиография”. И именно това негово  произведение се явява голямата емблема на неговото творчество.Чрез спомена за своето ученичество и детство той изгражда пъстра картина на социалния живот в Сърбия – картина смешна, и трагикомична, картина – разрез на балканския  ни нрав.

          Ако за прозата му „Автобиография” е най-впечатляващот и познато произведение, то за драматургията му – това е пиесата „ГОСПОЖА МИНИСТЕРШАТА”/1931/. Всъщност тази героиня – г-жа Живка - е женският вариант на Ст.Л.Костовия „Големанов”.За нея проф.Никола Георгиев пише :” Тя е най-очарователноо въплъщение на простащината на европейската театрална сцена  на ХХ век.Тя проповядва философията на властта -  първата работа на министъра е да се погрижи за родата си, пък, после, ако остане време и за държавата”. Тази героиня олицетворява балканската стихия за власт, за облаги от тази власт, за  издигането изведнъж над другите-  над  обикновената маса от простъсмъртни. И именно в осъществявеното на тази „мечта” се ражда страшният, понякога всеопрощаващ , но стихиен смях на Нушич. Този смях има остър съвременен адрес и днес.

          Спектакълът „Г-жа Министершата” се осъществява от режисьора ВЛАДЛЕН АЛЕКСАНДРОВ. Той е от изявените и талантливи творци, оформящи с постановките  си картината на съвременния ни театър.Неговите спектакли привличат с остротата  на сценичния рисунък, с извеждане на ярка театралн метафора, разкриваща дълбоките социални катаклизми на едно общество.Всеки негов прочит носи зряло философско-извисено прочитане на драматичната творба или извеждане на най-зрелищните  пластове на една комедия.

          Значими негови постановки са „Буря” от А.Н.Островски, „Сън в лятна нощ” от Шекспир, „Криворазбраната цивилизация” от Д.Войников, „Женитба” от Н.В.Гогол, „Януари” от Й. Радичков, „Вампир” от А.Страшимиров и  др. Като гост режисьор е поставял  в редица български театри, а в чужбина – в Турция и Македония.

           Има награди от национални и международни фестивали на театъра.     Той е роден през 1959 г. Завършва НАТФИЗ”Кр.  Сарафов”, „режисура за драматичен театър” през 1983 г. в класа на проф.Елка Михайлова.Бил е щатен режисьор в театъра на Благоевгад, театър „Сълза ии смях” – София, Държавен пътуващ театър.

           От  1998 г. е директор на  Драматично-куклен театър „Константин Величков”-Пазарджик.

           Сценографията и костюмите са на Виолета Радкова, хореографията на Марин Удварев. Ролята на г-жа Министершата  се изпълнява от актрисата Дина Шошева, а в останалите роли  участват – Ясена Господинова, Йовко Кънев, Крум Берков, Борислав Веженов, Радомир Андонов, Мариана Крумова,         Надя Банчева, Любомир Кънев, Яна Стефанова-Хернани, Антония Чепарова, Иван Самоковлиев, Петя Венелинова, Ралица Константинова, Косьо Станев, Венцислав Петков, Кадри Хабил.

          „Госпожа Министершата” е седма премиера за Русенския театър през настоящия театрален сезон.
 

Всички новини