Юбилей на актрисата Татяна Цветкова

Юбилей на актрисата Татяна Цветкова

Публикувано във вестник "Бряг" брой 285 на 9.12.2018

НА СЦЕНАТА -  ЖЕНИ С КАТЕГОРИЧНА ЖИЗНЕНА ПОЗИЦИЯ

 
Актрисата Татяна Цветкова на 60 години
 
          Колко бързо изминаха десет години  от времето на декември 2007 г.,когато актрисата Татяна Цветкова отбеляза 50-годишния си юбилей със  забележителната й роля в творческата й биография – Елизабет І Английска от трагедията на Шилер „Мария Стюарт“? И досега изпълнението й, редом с това на партньорката й  Йоана Буковска(Мария Стюарт) , остава едно от ярките театрални превъплъщения на русенска сцена.
           Но както се казва“времето лети“ и ето, че се озовахме в месеца на
новата й юбилейна годишнина. В неусетно изминалите десет години Татяна Цветкова затвърди силата на своя професионализъм: изигра роли, които бяха белязани не само с артистичен талант, но и със зряла жизнена философия , с извеждане във всеки образ на категорична жизнена позиция. Независимо дали беше в одеждите на драматичен или на комедиен персонаж, нейната героиня  имаше изстрадана философия за живота и я защитаваше неистово. Образите на Татяна Цветкова имат монолитно изградена жанрова характеристика – те са или крайно драматични, или крайно комедийни. И в двете посоки актрисата е еднакво убедителна. Това определя и друга характерност на нейната игра: тя изиграва завършената личност, тази със утвърдени принципи за живота. Именно твърдостта на тези жизнени принципи тя категорично защитава от сцената - чрез силата на драматизма, или чрез силата на смеха.
           Постъпва в трупата на Русенския театър през есента на 1990 г., след като последователно е в съставите на театрите на Варна и Велико Търново. (Завършва НАТФИЗ“Кр.Сараф ов“ през 1980 г. в класа на проф.Гриша Островски). В първите й години в Русе впечатли с ярко изиграни комедийни роли и едва ли не й лепнахме етикета на остро характерна актриса. В това отношение силно нейно изп ълнение бе Гина от „Новото пристанище“ на Ст.Л.Костов. Комедийното й амплоа след това се обогати и  от  други роли като Барбара Смит от „Между два стола“ от Р.Куни( първата й роля на русенска сцена), Лейди Бракнъл от „Комедия за сериозни“ на О.Уайлд, г-жа Драга от „Д-р“на Бр.Нушич, Чебуксарова от „Луди пари“ на А.Н.Островски,г-жа Сютанвил от „Жорж Данден“ на Молиер и др.
Но след това се заредиха остро драматични роли като Гретхен от „Сватба“ на Ел.Канети , Дорис от „Някога друг път“ на Б.Хенли и особено триото от роли – Султана от „Железният светилник“ на Д.Талев, Хеня от „Хора с куфари“ на Х.Левин и спомената вече Елизабет І Английска от „Мария Стюарт“ на Фр.Шилер. Тези й изпълнения категорично разбиха определението ,че тя е майсторка само на комедийните образи.В очите на зрителите тя се утвърди и като дълбоко драматична актриса.В това отношение забележително беше изпълнението й на Султана от „Железният светилник“ на Д.Талев, където консерватизма, властността   на Талевата героиня трагично рухват под напора на изтерзаната майчина душа.
           Последните десетина години дадоха възможност на Татяна Цветкова да се  срещне с разнообразни женски типажи и така да затвърди универсалността на своето актьорско  майсторство. По линия на драматичната линия тя изигра една друга знаменателна роля в световната драматургия- Олга от „Три сестри“ на А.Чехов , като пресъздаде острия драматизъм , трагична самота и поетична чувствителност на този образ. Пелагия от „Господарката&ldq uo; по разкази на същия автор, Обикновената от „Уравнение“ на О.Дяков , Мария от “Откога те чакам“ на О.Дяков , Майката на Шибил от едноименния спектакъл  внесоха нови щрихи в драматичното амплоа на актрисата.То придоби плътност, зрялост психологическа дълбочина.
           И все пак комедийното като че ли се стремеше да излезе на преден план и затова то се развихряше с пълна сила в комедийните й превъплъщения. Много ярка и до сълзи смешна е тя в Майката на Марженка от спектакъла „Господин Ганьо“ от Г.Данаилов. В тази роля впечатлява усета на актрисата да борави умело с гротеската, с театралната хипербола, със смесицата на  смешно и лирико- комедийно. Затова в този спектакъл нейният образ е един  от най- впечатляващите.  Комедийното присъстваше в различни нюанси и в роли като Баба Дона от „Службогонци&ldq uo; на Ив.Вазов, Злата от „Женско царство“ на Ст.Л.Костов. В Антония от „Отворена брачна двойка“ по Д.Фо и Фр.Раме  то бе обагрено от атмосферата на лиричността, леката ирония. Така редом с партньора си Косьо Станев те създадоха един богат откъм нюанси  образ на съвременните мъж и жена.
           С отчетливо и театрално-колоритно изведени комедийни и драматични образи Татяна Цветкова зае достойното място във фалангата на личности, които днес образуват стабилното и представително ядро от зрели творци на Русенския театър.За  своите актьорски постижения в театралното изкуство на Русе  през 2012 г. тя стана носител на наградата „Русе“.
                       Мечтата на Татяна Цветкова още от малка е била да бъде актриса. Нейните първи учители в укрепването на тази й любов са актьорът Константин Димчев и актрисата Надя Михайлова, които са ръководили театрални състави в града. Своя артистичен талант тя разкри в пълна мяра на сцената на родния си град. Така тя се озова в редицата на някогашното младо поколение актьори, което продължи най-доброто от актьорското изкуство на предшествениците си - творците от 70-те и 80-те години.
Днес актрисата Татяна Цветкова е сред най- добрите представители на  зрялото и мъдро поколение театрални творци от Русенския театър, което категорично пази една традиция, но и същевременно търси нови пътища в съвременния ни театър. Нека й пожелаем здраве в и все така от   сцената да  ни радва с яркостта на драматичния и комедийния й заряд в своето актьорско изкуство.
    КРУМ ГЕРГИЦОВ
Всички новини