75 години от рождението на режисьора  Слави  Шкаров/1941 -1988/

75 години от рождението на режисьора Слави Шкаров/1941 -1988/

ДА СИ СПОМНИМ

СПЕКТАКЛИТЕ МУ  СА ТЕАТРАЛНА ЛЕГЕНДА

Името на режисьора  Слави Шкаров остава като част от театралната легенда на Русе.За неговите спектакли зрителите още продължават да си спомнят като нещо незабравимо и разтърсващо, театралните  изследователи  все ги споменават сред ярките явления въобще на българския театър, а актьорите, които са били  участници в негови постановки продължават да пазят спомена за нещо свято, магнетично-театрално и  вълнуващо като преживяване. Той създаваше представления, които увличаха с яркостта на театралната форма, с иносказателността и метафоричността на театралните обобщения, с ансанбъла от колоритни персонажи, изиграни от колоритни актьори. За него се казваше, че той може на сцената да постави дори...телефонният указател.

Слави  Шкаров твори в Русенския театър от есента на  1969 г. до края на живота си - 11 май 1988 г. За тези  19 години той създаде постановки, които  остават като едни от най-силните , най- естетически-провокативните, най- философски натежалите като емоция, мисъл, визия. Режисьор на ярката театралност, тези постановки събуждаха у зрителя богати размисли, контрастни емоции, мъдри заключения за света и хората.

„ Боряна” от Й.Йовков, „Законодателят” от Р.Игнатов, „Кръчмата под зеленото дърво” от П.Ковачик, „От земята до небето” от Н.Русев, „Босилек за Драгинко” от К.Илиев, „ Кошници” от Й.Радичков, „Сако от велур” от Ст.Стратиев, „Балада за  тъжната кръчма” от Е.Олби, „Кучешко сърце” от М.Булгаков – това са част от знаменитите спектакли на Слави Шкаров.Те са част от знаменитите сп ектакли  на 70-те и 80-те години на ХХ век –  един от славните периоди на Русенския театър..

През  2010 г. негови най-близки приятели и съмишленици издадоха. книгата  „За Слави Шкаров. От приятелите” , която  изрази преданната почит и обич на тези, които  бяха най-добрите приятели на Слави Шкаров. В тази книга се разкри  духовността на този режисьор, който не беше чужд и на странности в поведението, и на пристрастия, и на  житейски превратности. Но винаги беше театрал до мозъка на костите си.

По   повод 75-годишнината от рождението  на режисьора колективът на  Русенския театър  посвещава премиерата на спектакъла „ Валят пари”, която е точно на 12 април – рожденния ден на режисьора – на светлия спомен за Слави Шкаров.

КРУМ  ГЕРГИЦОВ
Всички новини