Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ започна работа

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ организиран от ДТ „Сава Огнянов“ Русе стартира днес своята работа по ателиета. Бюрхан Керим, Деян Ангелов от Северна Македония, и Михаил Цанков са тримата финалисти тази година.

„Вече се стремим конкурсът да бъде с международно участие и с устойчива формула, като много добре се възприе формулата да е под формата на ателиета“, каза при откриването директорът на Русенския театър Боян Иванов. „По този начин младите режисьори имат възможност да се видят с конкретни хора от трупата, с които после да работят. Защото освен плакет и грамота, ние реализираме най-добрата идея през следващия сезон“, допълни Иванов.

„Благодаря, че семейството запазва инициативата вече толкова години и мисля, че добрите идеи трябва да се изтъкват и запазват. Радвам се, че нашия град е домакин на такъв конкурс за млади режисьори“, сподели кметът Пенчо Милков при откриването. Боян Иванов се обърна към него с предложение Националният конкурс за млад театрален режисьор от следващата година да влезе в Културния календар на Русе.

„Задачата ми беше трудна, защото постъпиха 11 качествени предложения“, коментира селекционерът Ина Шкарова. „Освен тези, имаше и други предложения заслужаващи сериозно внимание. Избраните имат различен професионален опит, като за мен това беше част от предизвикателството, за да живея с илюзията, че съм направила добрият. Темата е „Илюзии“ и точно тук, в тяхната позитивност, я припознах“, заяви Ина Шкарова.

Бюрхан Керим е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той ще представи пиесата „През пустинния град“ от Кинш ел Сар (по „Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг).

Деян Ангелов от Северна Македония завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Маргарита Младенова. В конкурса показва своя прочит на „Излезе ангел от мъглата“ – по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин.

Михаил Цанков завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. Участие в конкурса му осигури пиесата „Иванов“ от Чехов.

В съпътстващата програма на конкурса е представянето на мемоарната книга на режисьора Станчо Станчев „Монолог на режисьора“ днес, от 18:00 часа. На 20 юни, от 19:00 часа гостува актрисата Весела Бабинова с моноспектакъла „Пистолет в торнадо“, като входът е с билети на Камерна зала. На 22 юни, от 13:00 часа ще има дискусия „Режисьорът като социална роля“, която ще разгледа мястото на младите режисьори не само в театъра, ами и тяхната социална роля.

Показът на тримата финалисти започва в 19:00 часа на 22 юни в пространствата на Доходно здание, а веднага след това е награждаването.

Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков ще бъдат оценявани от жури в състав: Ангелина Георгиева – театровед, Клаудио Гроза – драматург, Румъния и Ивайло Ненов – режисьор. Публиката също ще присъди своята награда, чрез гласуване в събота, а награда за „Актьорско постижение“ ще бъде връчена от Фондация „Косьо Станев“.

ТЪРСЕте по ключова дума