НАЧАЛО НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА МЛАД ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР „СЛАВИ ШКАРОВ“ 2023

Днес в Камерната зала на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе официално бе даден стартът на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“.

Директорът на театъра Боян Иванов представи тазгодишните финалисти – Ана Батева, Ева Данаилова и Кристина Беломорска – и разказа повече за новия формат на конкурса.

Всяка от тримата режисьори ще разработи творчески ателиета с актьори от трупата на театъра. В неделя, 18 юни, от 18:00 ч. ще бъде представянето на откъси от техните проекти. Победителят ще бъде избран от гласовете на журито, глас на публиката и глас на актьорския състав на театъра и ще получи възможността да развие и реализира своята идея в цялостен спектакъл през следващия сезон на сцената на ДТ „Сава Огнянов“.

Боян Иванов представи и тазгодишния селекционер Пламен Харманджиев, който разказа за процеса, в който от 16 кандидатури за участие са избрани трите проекта на финалистите. Пламен Харманджиев ще помага на Ана Батева, Ева Данаилова и Кристина Беломорска в техните ателиета като драматург.

Самите финалистки разказаха с по няколко думи за текстовете, с които ще работят с актьорите в своите ателиета – текстове на макденския драматург Деян Дуковски (Ана Батева), Бертолд Брехт (Ева Данаилова) и Матей Вишняк (Кристина Беломорска).

Специални гости на откриването бяха кметът на Община Русе Пенчо Милков, Енчо Енчев, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ и Ива Чавдарова, началник на отдел „Култура“. Кметът пожела успех на финалистите и изрази задоволство от подбора на темата на тазгодишния конкурс – „Другите“.

Жури в петото издание на конкурса ще бъдат един от създателите на новия формат и щатен режисьор в театъра Ивайло Ненов, театроведът Ина Шкарова и театралният критик Аглика Олтеан.

ТЪРСЕте по ключова дума