Приключи конкурса “Слави Шкаров”, Ростислав Георгиев е победителят тази година.

На 10 май в Русе приключи Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, който се проведе за четвърти път. Победител в тазгодишното издание стана Ростислав Георгиев със спектакъла си по романа на Самюел Бекет „Мерсие и Камие“. Това признание той получи от комисия в състав Ина Шкарова – театровед и дъщеря на патрона на конкурса, Косьо Станев – актьор, Ивайло Ненов – режисьор и Пламен Харманджиев – театровед. Наградата, която получава младият русенец е да постави спектакъл по свой избор с трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ през следващия театрален сезон. Тази година беше връчена и още една награда от новоучредената Фондация „Косьо Станев“. Тя се дава за актьорско постижение в спектакъл от финалната селекция на конкурса и първи стъпки в професионален театър, а неин пръв носител е актрисата Александра Майдавска от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Това признание и донесе ролята на Маша в спектакъла „Влàдимир“ от Матяж Зупанчич с режисьор Николай Кенаров.
В три поредни вечери на голямата сцена в Русенския театър се изиграха спектаклите, които селекционерът за изданието Тинка Николова номинира още през 2021, но поради усложнената ситуация с Covid в страната се наложи да бъде проведен в тази година. Публиката в Русе получи възможност да гледа „Бесове“ от Албер Камю, по романа на Фьодор Достоевски с режисьор Боян Арсов, продукция на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София, „Мерсие и Камие“ от Самюел Бекет с режисьор Ростислав Георгиев, продукция на Театрална Работилница „Сфумато“ – София и „Влàдимир“ от Матяж Зупанчич с режисьор Николай Кенаров, продукция на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.
На 11 май се навършиха 34 години от смъртта на емблематичния театрален режисьор Слави Шкаров. Колегите и приятелите с които е работил в годините го определят като ярък, предизвикателен, дързък, със забележителни, провокативни спектакли, вълнуващи с гражданската си позиция.

 

ТЪРСЕте по ключова дума