Театърът представя премиера на „Духът на поета“ от Стефан Цанев

Драматичен театър „Сава Огнянов“ ще представи премиерно спектакъла „Духът на поета” от Стефан Цанев на 27 март, сряда, от 19:00 часа на Камерна сцена.

„Това е една пиеса, която с Ивайло отдавна обсъждахме и аз много исках да я направим при нас. Пиесата казва много адекватни и важни неща, които в момента гравитират в една или друга посока в нашето пространство като теми, които не са само политически. Примерно инфлацията на идеалите, какво се случва с хората, които имат революционно минало и докъде са стигнали“, каза директорът на театъра Боян Иванов.

Режисьор на „Духът на поета“ е Ивайло Ненов. „Спектакълът не е исторически, но борави с исторически факти и личности. Това е история за Стефан Стамболов, Захарий Стоянов и Христо Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Това е история за тежестта на короната, за инфлацията на идеалите и олекването на човека“, коментира Ненов.

„Публиката може да очаква един много силно въздействащ, емоционален и с интересен сюжет спектакъл, който за щастие, но и за съжаление е много актуален. С всичко, което се случва в момента, актуалността му се потвърждава с всеки нов ден”, обясни още Ненов.

В спектакъла участват актьорите Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов.
Образът на Стефан Стамболов се играе от Кадри Хабил. „Трудно и отговорно е да представиш Стамболов на публика. Трудно защото обемът е голям. Отговорно, защото ние хващаме периода на властника Стамболов, революционера Стамболов, поета Стамболов, доста е противоречив, като характер, доста цветна личност. Създавайки този герой се срещнах с много актьорски предизвикателства и ми беше интересно”, каза актьорът.

„Към образа на Захари Стоянов имам огромна любов и симпатия. За мен това е най-великият българин. Той ми е като емблема на всички българи по простичката причина, че е извървял този път от овчарските колиби до един доста образован, сериозен мъж, деец на революционните борби и летописец“, разказа Милен Димитров.

Дебют на русенска сцена прави младият Борислав Апостолов. „Колегите много ми помогнаха с изграждането на образа на Гунчо, предадоха ми много похвати, който са важни за ролята на войници и телохранители. В актьорски аспект ми дадоха и много съвети, тъй като все още не мога да кажа, че имам голям опит, но се уча и се надявам да стане ролята“, каза Апостолов. „Русе си го познавам и си го обичам и се радвам, че имам възможност да играя тук“, допълни актьорът.

Сценографията на постановката и костюмите са на Петя Боюкова, музиката е на Пламен Мирчев – Мирона, а фотограф е Явор Мичев.

Премиерата на „Духът на поета“ ще се играе пред пълен салон, а следващата дата на спектакъла е на 12 април.

ТЪРСЕте по ключова дума