ЯСНИ СА ФИНАЛИСТИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС “СЛАВИ ШКАРОВ”

Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова са финалистите в Националния конкурс за млад театрален режисьор “Слави Шкаров” 2023 г. Селекционерът на конкурса Пламен Харманджиев се обърна към всички зрители, за да разкаже малко повече. Ето какво сподели той:

“Днес с радост мога да обявя тримата млади режисьори, които бяха селектирани за настоящото издание на Конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“.

Това са Ана Батева, Кристина Беломорска и Ева Данаилова.
Изборът между шестнадесетте кандидатури бе наистина много труден. Много от тях не само представят задълбочен поглед към темата за „ДРУГИТЕ“, но са и смели визии за съвременен и жив театър, които заслужават да бъдат на големите български сцени. Аз съм искрено щастлив, че младите български творци със силен глас, готови да създават качествен и различен театър, са сред нас – тук и сега и са готови да го докажат. Осъзнавайки напълно огромната отговорност към тях, за мен бе привилегия да се докосна до техния свят и желая от сърце, за всички нас, те да получат заслужения шанс да обогатят българския театър. Благодаря на всички кандидати!
През юни в Русе ни очаква едно уникално по рода си събитие, в което финалистите ще имат възможността да изработят в рамките на шест дни, заедно с трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“, откъси, които ще представят публично пред русенската публика.
Ана Батева ще ни представи работата си по „Празен град“ на съвременния македонски драматург Деян Дуковски, в която двамата братя и войници от враждуващи страни Гьоре и Геро ще се срещнат в нощта преди решаващата битка.
Кристина Беломорска ще ни въведе в „сайт-спесифик черна комедия“ с текста на съвременния румънски драматург Матей Вишниек „Различен театър или Човекът като кошче за боклук“, в който ще протегне ръка към бездната на изгубената близост.
Ева Данаилова ще ни провокира с авторски спектакъл, който Бертолт Брехт и актьорите ще пишат заедно с нея в търсенето на „малкия човек“ сред стихиите на кризисния свят.
С нетърпение очаквам да проследя работата им и да ги подпомогна в ролята на драматург през шестте дни.
Заслушайте се, младият български театър има какво да Ви каже!”
Пламен Харманджиев,
Селекционер

ТЪРСЕте по ключова дума