Победители от конкурса „Слави Шкаров“ поставят пиеси в ДТ „Сава Огнянов“

В театъра започнаха репетициите на „БиФем” – по пиесата на Людмила Петрушевска. Режисьор на спектакъла е Ростислав Георгиев, а в ролите са Ясена Господинова /Би/ и Ивана Керанова /Фем/. Филмът „Есенна соната“ на Бергман провокира Петрушевска да напише през 80-те години на миналия век пиесата „БиФем“. По това време тя живее в Швеция и предлага текста на любимата актриса на Бергман – Лив Улман. Следва успешна постановка в Шведския Кралски Театър.

Ростислав Георгиев е победител в конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ през 2022 година. Той спечели правото да постави пиеса по свой избор на сцената на ДТ „Сава Огнянов“. Премиерата се очаква в края на април.

Работа започва и режисьорът Ева Данаилова, която спечели „Слави Шкаров“ през 2023 година. Нейната авторска интерпретация „Емоции от първа необходимост“ по “Страх и мизерия на Третия Райх” от Бертолд Брехт бе категоричният избор на журито и взе вота на публиката и актьорите. Режисьорското решение беше миниатюрите от пиесата на Брехт да бъдат комбинирани с текстове от самите актьори. Ева Данаилова бе удостоена с Плакет „Слави Шкаров“ и Награда на публиката.

 

ТЪРСЕте по ключова дума