Конкурс за млад театрален режисьор Слави Шкаров 2020

III-ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС за МЛАД ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР
 „СЛАВИ ШКАРОВ“ 2020

 

За трета поредна година, в памет на един от най–талантливите театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена над 20 г., Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе провежда конкурс за млад театрален режисьор.

 

ПРОГРАМА 2020

Програма на Национален конкурс за млад театрален режисьор СЛАВИ ШКАРОВ 2020

28.10 – 31.10.2020

28-ми, сряда, 19:00 часа
Голяма сцена
„проф. Младен Киселов”
29-ти, четвъртък, 19:00 часа
Камерна зала „Слави Шкаров”
30-ти, петък, 19:00 часа
Голяма сцена
„проф. Младен Киселов”
31-ви, събота, 19:00 часа
Камерна зала „Слави Шкаров”
„ЯНУАРИ” гостува ДКТ „Ив. Димов“ Хасково
от Йордан РадичковРежисьор: Дамян Тенев
Сценография: Радостина Тодорова
Музика: Георги Георгиев
Участват: Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров
„GAME OVER”

Авторски моноспектакъл на Ованес Торосян

„ЕДНА КРАЧКА ДО ПРЕДЕЛА” гостува ДТ Търговище
от Игор БауерзимаРежисьор: Денислав Янев
Сценограф: Галина Абаджимаринова
Хореограф: Неделя Ганчева
Участват: Ивона Маврова и Явор Гаджев
„РОЖДЕН ДЕН”
от Харолд ПинтърРежисьор: Веселин Петров
Сценография и костюми: Михаела Добрева
Музика: Георги Атанасов
Участват: Ивайло Спасимиров, Кадри Хабил, Косьо Станев, Красимир Ненков, Кристиана Ценкова, Мариана КрумоваЗАКРИВАНЕ и НАГРАЖДАВАНЕ на изданието за 2020 г.

В края на месец октомври 2020 година, в Русе ще се проведе за трети път Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“. Инициатори на това събитие са Община–Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“, Младежки театър „Николай Бинев“ – София, Драматичен театър „Сава Огнянов“ и сдружение „Артеа“ – Русе.

Селекцията за творческата награда на името на „Слави Шкаров“ се извършва от селекционер избран от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. Наградата се излъчва от жури в състав определен от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

Селекционер на третото издание беше театроведа Богдана Костуркова. Тя посочи във финалната си селекция тримата режисьори и техните постановки, които ще видите в последните дни на октомври. От 28-мо до 30-то число на месеца зрителите ще могат да се насладят на постановките на Денислав Янев – Една крачка до предела, Ованес Торосян – Game Over и Дамян Тенев – Януари. На 31 октомври, в навечерието на Денят на народните будители, реномирано жури ще връчи наградата на победителя за 2020-та година, веднага след грандиозната премиера на победителя от Конкурса през 2019 – Веселин Петров. Миналогодишният победител вече е в активен репетиционен процес на пиесата Рожден ден от Харолд Пинтър.

Наградата:
Плакет „Слави Шкаров“ и Грамота;
Договор с ДТ „Сава Огнянов” – Русе за продуциране на спектакъл, поставен от победителя в Конкурса.
* Победителят получава правото да реализира постановка по свой избор, която ще влезе в репертоара на театъра. Това право победителят носи до началото на следващия театрален сезон /до края на месец септември на следващата година/. Само в този период Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе се задължава да реализира спектакъл, поставен от победителя;

 

 

Селекция 2020

 

Награждаването през 2019:

 

За Слави 2018:

ТЪРСЕте по ключова дума