Конкурс за млад театрален режисьор Слави Шкаров

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС за МЛАД ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР
 „СЛАВИ ШКАРОВ“ 

 

Конкурс “Слави Шкаров” 2023 г.

През 2023 г. Националният конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров“ се завръща в нов формат. Настоящото издание на конкурса кани млади режисьори на възраст до 35 години да кандидатстват с концепции за бъдещ спектакъл върху темата за „ДРУГИТЕ“. На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе в продължение на шест дена (13.06. – 18.06.2023 г.).

В края на ателиетата всеки от режисьорите ще представи своята „работа в процес“ в откъс до 30 минути. Жури ще определи победителя в конкурса, който ще получи възможност да доразвие показа и да го превърне в спектакъл в Драматичен театър „Сава Огнянов“ през сезон 2023/2024 година.

Селекционер: Пламен Харманджиев

Конкурс “Слави Шкаров” 2022 г.

Селекционер: Тинка Николова

Селекция: Тримата режисьори и постановки, представени пред публиката в изданието на конкурса бяха: Николай Керанов – Влàдимир, Боян Арсов – Бесове, Ростислав Георгиев – Мерсие и Камие.

Режисьор и спектакъл победител за 2022 г.: Ростислав Георгиев, Мерсие и Камие по романа на Самюъл Бекет.

Конкурс “Слави Шкаров” 2020 г.

За трета поредна година, в памет на един от най–талантливите театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена над 20 г., Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе проведе конкурс за млад театрален режисьор.

 

ПРОГРАМА 2020

Програма на Национален конкурс за млад театрален режисьор СЛАВИ ШКАРОВ 2020

28.10 – 31.10.2020

28-ми, сряда, 19:00 часа
Голяма сцена
„проф. Младен Киселов”
29-ти, четвъртък, 19:00 часа
Камерна зала „Слави Шкаров”
30-ти, петък, 19:00 часа
Голяма сцена
„проф. Младен Киселов”
31-ви, събота, 19:00 часа
Камерна зала „Слави Шкаров”
„ЯНУАРИ” гостува ДКТ „Ив. Димов“ Хасково
от Йордан РадичковРежисьор: Дамян Тенев
Сценография: Радостина Тодорова
Музика: Георги Георгиев
Участват: Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров
„GAME OVER”

Авторски моноспектакъл на Ованес Торосян

„ЕДНА КРАЧКА ДО ПРЕДЕЛА” гостува ДТ Търговище
от Игор БауерзимаРежисьор: Денислав Янев
Сценограф: Галина Абаджимаринова
Хореограф: Неделя Ганчева
Участват: Ивона Маврова и Явор Гаджев
„РОЖДЕН ДЕН”
от Харолд ПинтърРежисьор: Веселин Петров
Сценография и костюми: Михаела Добрева
Музика: Георги Атанасов
Участват: Ивайло Спасимиров, Кадри Хабил, Косьо Станев, Красимир Ненков, Кристиана Ценкова, Мариана КрумоваЗАКРИВАНЕ и НАГРАЖДАВАНЕ на изданието за 2020 г.

В края на месец октомври 2020 година, в Русе се проведе за трети път Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“. Инициатори на това събитие бяха Община–Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“, Младежки театър „Николай Бинев“ – София, Драматичен театър „Сава Огнянов“ и сдружение „Артеа“ – Русе.

Селекцията за творческата награда на името на „Слави Шкаров“ се извърши от селекционер избран от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. Наградата се излъчи от жури в състав определен от ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

Селекционер на третото издание беше театроведа Богдана Костуркова. Тя посочи във финалната си селекция тримата режисьори и техните постановки, които бяха видяни в последните дни на октомври. От 28-мо до 30-то число на месеца зрителите присъстваха на постановките на Денислав Янев – Една крачка до предела, Ованес Торосян – Game Over и Дамян Тенев – Януари. На 31 октомври, в навечерието на Денят на народните будители, реномирано жури връчи наградата на победителя за 2020-та година, веднага след грандиозната премиера на победителя от Конкурса през 2019 – Веселин Петров ( по пиесата Рожден ден от Харолд Пинтър).

Наградата:
Плакет „Слави Шкаров“ и Грамота;
Договор с ДТ „Сава Огнянов” – Русе за продуциране на спектакъл, поставен от победителя в Конкурса.
* Победителят получава правото да реализира постановка по свой избор, която ще влезе в репертоара на театъра. Това право победителят носи до началото на следващия театрален сезон /до края на месец септември на следващата година/. Само в този период Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе се задължава да реализира спектакъл, поставен от победителя;

Победител:

Денислав Янев – Една крачка до предела

Селекция 2020

 

Награждаването през 2019:

 

За Слави 2018:

ТЪРСЕте по ключова дума