OTВОРЕНА ПОКАНА ЗА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС “СЛАВИ ШКАРОВ” 2023 Г.

Националният конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров“ се завръща тази година в нов формат. Настоящото издание на конкурса кани млади режисьори на възраст до 35 години да кандидатстват с концепции за бъдещ спектакъл върху темата за „ДРУГИТЕ“.

На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе в продължение на шест дена. По време на работата, режисьорите ще бъдат съвместно с драматург, който ще ги подпомага в ролята на артистичен партньор, наблюдаващ творческия процес. В края на ателиетата всеки от режисьорите ще представи своята „работа в процес“ в откъс до 30 минути. Жури ще определи победителя в конкурса, който ще получи възможност да доразвие показа и да го превърне в спектакъл в Драматичен театър „Сава Огнянов“ през сезон 2023/2024 година. Ще бъде сключен режисьорски договор за постановката.

Нашата мисия е да подкрепим млади режисьори в намирането на техния автентичен естетически език и да насърчим диалога между различни подходи и форми в съвременния български театър.

Нашите цели са: да предоставим възможност за изграждане на спектакъл от разработването на концепцията до реализацията му на сцената на голям професионален театър; да дадем видимост и глас на млади театрали; да подпомогнем изграждането на критически поглед към един сложен екзистенциален и политически проблем; да създадем среда за обмен и търсене.

Предложенията за участие в Националния конкурс могат да се основават върху чужди или авторски текстове, пиеси или проза, както и да се представят като концепции за авторски спектакли. Изискването е кандидатите за участие в конкурса да изпратят до 15.04.2023 г идеите си за бъдещ спектакъл в рамките на две стандартни страници, заедно с портфолио и CV на info@rusetheatre.com или на адрес Драматичен театър „Сава Огнянов“, Площад „Свобода“ 4, 7000 Русе.

Тримата селекционирани режисьори ще бъдат обявени на 10.05.2023г

Конкурсът ще се проведе от 13-ти до 18-ти юни в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе.

——————————————————————————————————————–

Селекционерът на настоящото издание на Националния конкурс е Пламен Харманджиев. Той е завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – специалност „Театрознание и театрален мениджмънт“. Понастоящем специализира във Виенския университет – специалност „Театрознание, кинознание и медийни науки“. Пламен публикува статии за театър и танц в издания като „Списание за танц“, „Литературен вестник“, списание „Homo Ludens“, „Springback Magazine“. През 2021 г. той е асистент на американския режисьор Роберт Уилсън в спектакъла „Бурята“ в Народен театър „Иван Вазов“.

ТЪРСЕте по ключова дума