ПЪРВА МЕЖДУНАРОДНА ТЕАТРАЛНА СРЕЩА “РУСЕНСКИ ДИСКУРСИ” 2023

На 29 и 30 април в Драматичен театър “Сава Огнянов” – Русе ще се състои първата международна театрална среща, “Русенски дискурси” 2023, която се организира съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“ и с австрийските партньори от „Театър Архе“ и „Юра Зойфер Гезелшафт“.

Поканени са европейски театроведи, критици, директори на български театри, режисьори и драматурзи. От българска страна участие в срещата ще вземат Боян Иванов, директор на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе, режисьорът Явор Гърдев, проф. дфн Пенка Ангелова, председател на Международно дружество „Елиас Канети“ , Крум Гергицов, театровед. От австрийските партньори участие ще вземат Якуб Кавин (режисьор, Театър „Архе“ Виена), н. дир. д-р Херберт Арлт („Юра Зойфер Гезелшафт“). Сред поканените е и  доц. д-р Дилек Алтънкая Нергис от Егейския университет в Измир. Ще има и онлайн включвания на театроведи и критици от Германия, Норгвегия, Аржентина и Египет.

В центъра на „Русенски дискурси“ е темата за живота и творчеството на австрийския драматург от еврейски произход Юра Зойфер, изгубил живота си в концлагера Бухенвалд – на творчеството му ще бъдат посветени лекции, арт-инсталация – изложба, представена и на Лайпцигския панаир на книгата, прожекции на представление и опера по негови текстове, както и представяне на спектакъла „Астория“ Сдружение “Транзит” и Общински драматичен театър “Апостол Карамитев” гр. Димитровград в Камерна зала на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. Режисьорът Явор Гърдев пък ще влезе в ролята на модератор на две от дискусиите по време на срещата.

Наред с това обаче театралната среща има и за цел да събере артисти от българска страна с потенциални европейски партньори, като създаде условия за създаване на трайни контакти и бъдещо сътрудничество в различни нови международни театрални проекти. По този начин Русе ще се заяви като център за международни контакти на български и чуждестранни театрали; като град, който предоставя възможността за международно сътрудничество на българските театри с европейските и с различни артистични съюзи.

ТЪРСЕте по ключова дума