ДТ „Сава Огнянов“ с премиера на „Духът на поета“ от Стефан Цанев

Авторът със специално обръщение към актьорите

Поредната репетиция на най-новата премиера на театъра „Духът на поета“ от Стефан Цанев започна в къща-музей „Захари Стоянов“. Регионален исторически музей Русе винаги е откликвал на прояви от този род и е съдействал с всичко необходимо, съотносимо към епохата на Възраждането.

Режисьорът Ивайло Ненов използва музейната атмосфера за да могат актьорите Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов да влязат по-плътно в характерите на своите герои. Сценографията на постановката и костюмите са на Петя Боюкова, а музиката на Пламен Мирчев – Мирона.

„Вече второ десетилетие България е свободна страна. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за загиналите герои сплотява младата нация. На бившите революционери – Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се налага съдбовната трансформация – от борци за свобода да се превърнат в новите управници. Но какво се случва, когато 16 години след смъртта на Ботев, на вратата на министър-председателя почука самият той? Може ли прославеният герой за миг да се превърне в смъртен враг?

Една история за Стамболов, Стоянов и Ботев, в която сблъсъците на съвест, гордост и угризения раждат отчаяни действия. Една история за тежестта на короната и олекването на човека“, разказва режисьорът Ивайло Ненов.

Писателят Стефан Цанев изпрати в нарочно писмо няколко думи до русенския екип по повод премиерата на „Духът на поета“:

„Пожелавам от все сърце успех на целия екип, осъществил постановката на „Духът на поета“ в град Русе. Артисти, благодаря ви, че вдъхвате живот на моите думи. Надявам се духът на поетите и на артистите да продължи да смущава спокойствието и гузните съвести на всички властници, които осребряват любовта си към Отечеството.
На добър час и дълбок поклон!“

Стефан Цанев

Премиерата на „Духът на поета“ ще бъде на 27 март – Международен ден на театъра, на Камерна зала, от 19:00 часа.

ТЪРСЕте по ключова дума